Nātūra

Nature Beauty

Nātūra e termenul din latina pentru ce recunoastem noi astazi drept creatie, viata, actul nasterii. Desi perceptia umana poate sa ne ofere explicatii diverse ale naturii si a felului in care oamenii o inteleg, eu cred ca ea nu poate fi explicata, si cu atat mai putin inteleasa. De ce? Fiindca omul si natura nu fac parte din aceleasi categorii. Natura este mai presus decat omul rational, nu numai fiindca a fost creeata inaintea acestuia, dar si fiindca cele doua sunt poate chiar total opuse. Natura creeaza, iar omul prelucreaza, modifica, cateodata chiar distruge.

Inca de la inceputuri natura si viata (atentie, nu omul ci viata), isi asigura reciproc continuitatea, oricand una din cele doua intrecand masura, cealalta ripostand cu efecte devastatoare. E practic o lege nescrisa ce nu e chiar totimpul respectata, dar exista acolo, bine fixata intre limite edenice, chiar universale. Cele doua ajung chiar sa invete una de la cealalta printr-un limbaj pur intuitiv, lucru care a dus la grandiozitatea civilizatiei, respectiv a omului de astazi. Lucru interesant este acest mod prin care cele doua comunica. Comunicarea lor este lipsita de conditii, este perfect construita, neconstransa de necesitati sau orice alte impedimente, este efectiv fireasca. Cel mai interesant concept dezbatut de cele doua, mi se pare moartea. Pe cat de simpla este in natura, moartea este considerata in viata, un opus. Paradoxal poate, deoarece si viata si natura au puterea de a creea, dar in cazul vietii, creatia este perceputa drept ceva material. Natura in schimb poate creea de la lucruri materiale la viata in sine. Poate creea sentimente si trairi, revelatii sau filozofii, in unele cazuri putand chiar sa schimbe cel mai de pret lucru al omului : rationamentul. Iar aceasta supra-putere a omului, rationamentul, este atat o binecuvantare cat si un blestem. Este lucrul ce il face pe om, mai prejos decat natura. Il face sa isi puna intrebari, sa contrazica pana si cel mai pur si perfect lucru.

Un om destept m-a intrebat candva : “Ce ar fi daca natura si-ar pune intrebari?”. Un raspuns nu am avut sa ii dau, deoarece instinctiv am negat o astfel de catastrofa. Spre exemplu, natura nu se intreaba ce se intampla dupa moarte, astfel nu se auto-constrange sa supravietuiasca. Dar daca ar face-o, nu vreau sa stiu efectele dezastruase asupra omului. Ganditi-va ca din fiecare floare pe care am rupe-o, ar curge venin letal, ca la fiecare substanta toxica aruncata in apa ar veni un tsunami, iar la fiecare copac taiat cutremure ar zdruncina omul, poate in speranta de a il destepta sau poate doar din razbunare. Chiar si fara ratiune, natura si-a aratat furia asupra omului de nenumarate ori, si aceasta furie este amintita inca de la marele potop. Totusi omul e de neclintit din pozitia lui superioara de fiinta rationala.

O speranta totusi exista, deoarece de-a lungul timpului, omul a reusit sa treaca de stadiul in care se lupta cu natura sa supravietuiasca. Omul, invingand natura aparent, si-a construit lumea in care traieste astazi. A consturit fabrici, sosele, masini, cladiri si o duzina de alte lucruri doar din materie prima ce a exploatat-o si inca o face, din natura. Dar intr-o zi, un om s-a intors in natura si a avut acea revelatie grandioasa ce l-a salvat de instrumentul din plumb si ceara* ce ii conducea viata. A auzit linistea pentru prima oara si a descoperit intr-un colt de natura, mai multa viata decat ar fi crezut ca exista pe toata Terra. A inceput sa se inspire, sa descopere, sa inteleaga anumite conceptii ce nu erau posibile ca rezultat al ratiunii. A gasit o cascada si a realizat stupefiat grandiozitatea caderii, apoi a vazut ca toamna este sora geamana a primaverii, unde fiecare frunza devine o floare, iar intr-un final a realizat ca atunci cand te aflii prea aproape de un munte, nu ii vezi inaltimea.

Eu va propun sa vedeti natura precum un protector al omului. Ca o forta nelimitata ce mentine omul, viata, in echilibru. Ea intelege importanta falsului concept de supravietuire pentru om, si il mentine pentru acesta ca pe ceva realizabil. Cateodata pe ici pe colo, ofera revelatii facand omul sa inteleaga faptul ca scopul lui nu este de a supravietui, ci de a creea. Astfel totul in jurul nostru este o creatie. Natura in sine este o creatie, la fel si omul si toate celelalte existente. Haideti sa creem si sa ne oprim din distrus.

Stimati cititori! Haideti sa o luam de la capat! Natura o face in fiecare an…

Articol inscris in concursul Blog Power 78! Va invit sa rasfoiti ideile celorlalti participanti urmarind >> acest << link. Tema a fost propusa de Bianca Badea, castigatoarea fostei editii. Personal va recomand : Nymphetamine , Ioana S.Maria  si Turistul.

________________________________________________________________

*Michel de Montaigne spunea : “Raţiunea este instrument de plumb şi ceară, care se lungeşte, se îndoaie şi se potriveşte la toate croielile şi măsurile.”

**Citate folosite drept inspiratie apartinand : Ralph Waldo Emerson, Vasile Ghica, Valeriu Butulescu, Marin Preda.

This entry was posted in Monolog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

21 Responses to Nātūra

 1. Ioana S. says:

  Frumos! Am descoperit o idee deosebita legata de menirea omului: creatia, nu supravietuirea! Poate acesta e motivul pt care murim: ca sa putem crea mereu ceva nou in loc sa supravietuim in trupuri vechi.
  Nu uita sa pui cele 3 linkuri obligatorii catre articolele altor participanti! O seara buna!

 2. Pingback: În numele Domnului, Omului sau Naturii? « Blogul personal al Ioanei S.

 3. maya-maria says:

  Ai spus un mare adevar in final.Trebuie sa ne oprim sa distrugem natura.Noi o facem zi de zi, constient sau inconstient.Urmarea…natura se razbuna pentru asta.O alunecare de teren, un taifun, o inundatie,o schimbare de clima ne aduc aminte cat de mici suntem in fata ei, cat de rau ne putem face cu mana noastra.Aprecieri pentru sensibilitatea descrierii cascadelor, toamnei, muntelui.Ma bucur sa avem printre noi un arist funny!

 4. Liviu Bimbea says:

  Un punct de vedere ce trebuie băgat în seamă: “Omul, invingand natura aparent, si-a construit lumea in care traieste astazi”. Și un adevăr: Omul nu învinge natura, doar o distruge.

 5. pasipecale says:

  Numai efortul individual al omului legat de evoluția sa pe planuri superioare ale existentei ii va oferi șansa sa fie fiul iubit sau renegat al mamei naturi.
  Un articol bun, cu atitudine.
  Succes!

 6. Pingback: Blog Power 78 VOT! |

 7. heartofcoals says:

  De curand am vazut un documentar la care m-a condus articolul tau. Vorbea despre cum nu natura e pe moarte, ci noi suntem, pentru ca ea o ia mereu de la capat, chiar daca ii mai mult timp.

 8. Cristi says:

  Frumos, si subscriu in mare parte.

  PS: nu te-ar interesa sa pui notele de subsol ca aici?

  • Serghei says:

   As putea sa o fac, am codul respectiv salvat pe undeva, dar eu il prefer asa fiindca si in carti imi cobor privirea jos sa citesc nota, apoi revin si caut sa vad la ce rand ramasesem cu cititul! E magic momentul!

 9. Liviu Radulescu says:

  Omul a ajuns in acel punct (era) al existentei sale in care-si permite sa filozofeze, asta dupa ce milenii de-a randul a cucerit, subjugat si modelat totul in jur (in cel mai dur mod cu putinta) pentru a-i servi lui si existentei sale, ori asta seamana foarte mult cu un echilibru ce nu mai exista si care usor, usor, se va reinstaura intr-o forma care sa nu-l afecteze pe om, pentru ca asa cum bine ai zis, natura protejeaza echilibrul vietii! 🙂

  • Serghei says:

   Multumesc pentru apreciere! Sunt sigur ca in momentul in care omul va depasi masura “bine fixata intre limite edenice, chiar universale”, natura isi va revarsa autoritatea intr-un mod nu chiar prietenos, pentru a mentine echilibrul. Suntem constienti cu totii de astea, ce conteaza e ce facem in legatura cu asta…

 10. Pingback: Blog Power 79 |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s